Motoros jogosítványok


Hiába akarod motorral szelni a tájat, falni a kilométereket, ha nincs meg hozzá a megfelelő jogosítványod.

A motor jogosítvány közel sem olyan bonyolult rendszer szerint működik, mint gondolnád, de lebecsülni sem szabad. Bizonyos lépcsőzetesség van a dologban, mint ahogy a négykerekű járgányok esetében is. 

Régi mondás, hogy ha futni akarsz, először járni tanulj meg, és rejt is némi igazságot magában. Ahogyan nem kezdhet el valaki egyből buszt vezetni, úgy egy 800+ cm3-es motorkerékpár sem ideális ahhoz, hogy megtanulj közlekedni vele. Viszont az autóval, nagyobb gépjárművekkel ellentétben a motorozást már 14 éves korban el lehet kezdeni, segédmotoros kerékpárral. Mindegyik megszerzett kategória egy-egy lépcsőfok, hogy azután akkora motorra ülhess rá, amekkorára csak szeretnél.   

Ha részletesebben szeretnél tájékozódni a motor jogosítvány szerzés feltételeiről, menetéről, akkor ezt az oldalt ajánlom figyelmedbe, sokkal jobb összefoglalót találsz a teendőidről, mint az én leírásomban. 

Motor jogosítvány kategóriák

A legkorábban 14 éves korban lehet vezetői engedélyt szerezni, segédmotoros kerékpárra.

Ez az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy utána felsőbb kategóriába is beléphess, viszont nem kötelező ilyen fiatalon elkezdeni, bármikor belevághatsz.

Azonban a fokozatosságot minden esetben be kell tartani, nem lehet mopedről egyből nagymotorra váltani – tulajdonképpen nem is érdemes. Megfelelő gyakorlat nélkül egy erős jármű nagyon veszélyes eszköz tud lenni, hiszen sokan még akkor sem tudják rendesen kezelni a motorjukat, amikor már megvan a jogosítványuk. 

Íme, a kategóriák, haladási sorrendben:

AM

A legkisebb, 14 éves kortól megszerezhető, segédmotoros kerékpárra, robogóra használható, ami nem haladja meg az 50 cm3 hengerűrtartalmat.

A1

16 éves kortól megszerezhető, 125 cm3-es maximum hengerűrtartalomig.

A2

Maximum 35 kW teljesítményű (nagyjából 48 lóerő) motorok használatára jogosít fel, korhatára 18 év.

A

A legnagyobb motor jogosítvány, aki ezzel rendelkezik, az bármekkora gépet vezethet, amivel elbír, 24 éves kortól szerezhető meg.

A korhatárlépcsőben az az érdekes, hogy az A2 és az A jogosítvány között 6 év van, míg a többinél csak kettő.

Ez azért lehetséges, mert ha valaki már két éves A2 jogosítvánnyal rendelkezik, akkor 20 évesen is van lehetőség a legnagyobb letételére, viszont ha valaki húszesztendősen kezdi el megszerezni a motoros jogosítványait, akkor mindenképpen várnia kell, amíg betölti a 24-et, hiszen nem szerezhetett még kellő gyakorlatot.

Tanácsok, tippek

Szakértők javasolják, hogy még ha meg is szerzi valaki az egyik kategóriát (különösen igaz ez a korlátlan jogosítványra), akkor érdemes még plusz vezetéstechnikai tanfolyamot is elvégezni, hiszen a nagy teljesítményű motorok megfelelő irányítása több gyakorlatot igényel.

Az ambíció sajnos nem elég, ahhoz, hogy biztonságosan tudj közlekedni saját magadra és a környezetedre nézve, ahhoz bizony felelősségtudattal és némi rutinnal kell rendelkezni. Sok ember vesztette már életét azért, mert türelmetlen volt, és a kellő gyakorlat megszerzése előtt gondolta úgy, hogy felgyűri maga mögött az aszfaltot.

Az, hogy egy erős motorral lent vagy Budapestről a Balatonnál 30 perc alatt, nem jelenti azt, hogy meg is éri ennyire kockáztatni. Az autópálya nem versenypálya, és fordítva is igaz. Amit az egyiken megengedhetsz magadnak, azt a másikon jobb elkerülni, hiszen nem mindegy, hogy olyan helyen csúszol el, ahol legfeljebb a versenytársak kikerülnek, de az út két oldala szabad, avagy esés után jó eséllyel még egy-két autó is átmegy rajtad, és akkor a szalagkorlátról meg a kamionosokról még nem is beszéltünk. Aki kilép a forgalomba, az nem csak a saját, hanem a vele együtt közlekedők épségéért is felel, pláne, ha utas is van vele.

A félelem a barátod, ezt jól jegyezd meg.

Ha te nem is érzed a veszélyhelyzetet, másokat megijeszthetsz annyira, hogy figyelmetlenség és baleset lesz a vége, tehát a nagy sebességgel való közlekedés lehetőleg ne a türelmetlenkedésről, mások szívatásáról, életek kockáztatásáról szóljon. Ha te elvárod másoktól, hogy legyenek tekintettel, vigyázzanak rád, akkor te is tégy ugyanígy, és vigyázz másokra. 

vetesforgo.hu