Egyik ismerősöm mindent elmesélt a fogkő eltávolításról

Éppen a szakdolgozatírás időszaka van az egyetemeken. Ebbe az időszakba most én is beleestem, hiszen utolsó éves kommunikáció és médiatudomány szakos hallgató vagyok egy budapesti egyetemen. Nem volt könnyű egy három év, de végre sikerült le tudnom ezt is. A szakdolgozatírás kutatási részénél én egy kérdőíves kutatást végeztem el, amelyben arra voltam kíváncsi, hogy a társadalom hogyan vélekedik a méregtelenítésről. Az általam olvasott szakirodalmak tekintetében elmondható volt, hogy nagyon vegyes vélemények léteznek róla, ezért kifejezetten érdekelt, hogy vajon a kérdőívemet kitöltőknél ez hogyan alakul. A kutatás végeztével ugyanaz volt látható, mint a szakirodalmak esetében, hogy a megkérdezettek is vegyes véleményen vannak a méregtelenítéssel kapcsolatban. Egyik ismerősöm rám is írt a kérdőívvel kapcsolatban és végül eléggé elterelődött a téma róla és sikerült kilyukadnunk a fogkő eltávolítása témára.

A lány éppen azt kezdte el mesélni nekem, hogy nemrégen volt a Prime Dental Clinic magán klinikán, egy fogorvosnál. Ő még sosem volt magánrendelőben, ezért nagyon el volt képedve attól, hogy milyen kedvesen fogadták és, hogy mennyivel másabb a hangulat egy ilyen helyen, mint egy állami kórházban. Meg is beszéltük, hogy meg sem éri fizetni a társadalombiztosítást, hiszen hónapok mire bejutsz és legtöbbször el sem látnak normálisan. Ő is éppen ezen problémák miatt ment magánba, így viszont pikkpakk megcsinálták neki a fogkő eltávolítását. Megkérdeztem tőle, hogy miért volt erre szükség, hiszen kellemetlen bevallanom, de nagyon ritkán megyek fogorvoshoz. A lány elmesélte, hogy ő sajnos elég sokat szenved a fogkővel, hiszen gyorsan újra termelődik neki és a sok kávétól, fekete teától gyorsan el is színeződik neki. Az elszíneződött fogak miatt pedig nagyon kellemetlenül is érzi magát. A fogorvos mindig azt mondja neki, hogy fél évente járjon vissza, hogy még csak políroznia kelljen a fogait, hiszen mint kiderült, hogy a komoly fogkő problémák a fogakat és a fogágyat is tönkre tehetik, akár egyéb betegségekre is lehetnek rossz hatással. Ráadásul eddig nagyon ragaszkodott a volt orvosához, mivel peacemakere is van, amihez pedig nem lehet ultrahangos fogkő eltávolítást alkalmazni, szóval nem egyszerű a helyzet. A volt fogorvosát ugyan nagyon szerette, de úgy gondolja, hogy marad a mostani klinikánál, a Prime Dental Clinic-nél, hiszen minden egyéb igényét figyelembe tudták venni és kedvesen informálták mindenről. Ugyan a kezelés sosem teljesen kellemes, utána mindig érzékenyek a fogak, mint megtudtam, de azt mondta, hogy megéri. Számára nem érné meg egyelőre teljes fogfehérítésen részt venni, de ha mégis megváltozna a véleménye ezzel kapcsolatban, akkor ez a klinika foglalkozik esztétikai fogászattal is, így nem kell más orvos után kutatnia. Most még megelégszik a fogkő eltávolítás utáni fehér fogakkal.

Fura módon terelődött el a szakdogámról a téma a fogkő eltávolítására, de érdekes volt meghallgatni a tapasztalatait az ismerősömnek, szerintem én is bejelentkezem egy vizitre.