Lakásunk méregtelenítése hogyan értelmezendő a részemről?

Valamiért fiatalkorom óta rettegtem a gázzal üzemelő eszközöktől. Mindentől, ami gázt használt. Részint irreális félelem volt talán ez, de nem tudtam levetkőzni mégsem. És megrémítettek továbbá a szén-monoxidról és egyebekről szóló horrorsztorik is, amik viszont nagyon is valóságosan ijesztettek meg az adott pillanatban.

Fogalmam sincs, mi az eredője a fóbiáknak, de amikor a szokásos, havi méregtelenítő teakúrámat tartom, mindig szikráznak a gondolataim, és nagyon sok ötletem támad ilyenkor. Egyébként méregteleníteni is azért szoktam, mert nagyon sok egészség-témájú írás megijeszt szintén a neten… Kevesebbet és egészségesebben is eszem ekkoriban mindig, és kreatívabb, motiváltabb vagyok minden téren. Mintha a fejem is kitisztulna egyúttal. És gyakran jönnek elő olyan motivációk, hogy valami nagy megújulásba kéne vágni más téren is!

Így jutottam, jutottunk el itthon családi házunk átalakításának szándékáig, amit mostanában szoktam ötletként felvetni a háztartásban élő többieknek. És az volt a döntő momentum, amikor a netes keresgélés közben (további ötletek, kivitelezők, megoldások…) az “Infrafűtés – modern, biztonságos fűtés az otthonod számára” hirdetésbe belefutottunk. Az említett szlogen a futesrendszerek.hu oldalra vezetett, ami kinyitotta valóban a lehetőségek kapuját: hogyan lehetne újszerű, modern, biztonságos fűtésrendszerünk? Infra-tartományos dolgokról például még sosem hallottunk, de másban is utaznak, jócskán van alternatíva tehát a gázzal és egyebekkel szemben.

Ha valakinek hozzám hasonlóan voltak már olyan gondolatai, hogy ideje a gáztól a legtöbb téren – akár minden téren – megszabadulni a lakásban, innen megtudhatja azt is, mennyire nincs egyedül ezzel a szándékkal. Hiszen olyan fejlett, korszerű technológiák akadnak, melyeknek idő kellett tökéletesedni. És a technológiák tökéletesedéséhez (legyen szó bármilyen területről) az is szükséges, hogy jó úton kezdjenek járni, látványos eredményeket produkálva, azok fejlesztői. És így elkezdhessen elterjedni bármi ilyen innováció. Úgy érzem, kicsit maradinak mondható voltam azáltal, hogy korábban az infratechnológiás dolgokról sem hallottam egyáltalán, pedig mindenhol nagyon jókat írnak a legtöbb ezt használó eszközről. A futesrendszerek.hu pedig el is hozza nekünk ezekből az elérhető legtöbbet – ráadásul maximálisan kielégítő, alapos leírásokat találhatunk minden ilyenről, egyenként. Minden egy helyen, ilyen oldal a futesrendszerek.hu!

Infrafűtés – modern, biztonságos fűtés az otthonod számára – ez ragadta meg a figyelmet nálunk, mint már írtam. Kifejtik, hogy fűtés terén ez az egyik legbiztonságosabb. Jól ötvözi az olcsóság- és a hatékonyság-tényezőket. Kiegészítő- és fő fűtésrendszerként is érdemes megfontolni használatát. Vannak kis hősugárzók, de egy komplett infrás rendszer kiépítése is megéri, mert tényleg nagy hatékonyságú minden tapasztalat szerint. Több kulcsa is van ennek a hatékonyságnak, de a lényeg, hogy teljesen másképp melegítenek ezek az eszközök, mint bármi más. Az eltérő működési elv miatt akár mennyezetre szerelve is hatékonyak. Márpedig a legtöbb hely a mennyezeten van, nem igaz? A bekötés is nyilván egyszerűbb, ha valami ilyen eszközzel akarunk fűteni (elektromos áramot használ természetesen, és ennyi). Legjobb szerintem az infra hősugárzó! Elektromágneses sugárzással viszi át a hőt nálánál kisebb hőmérsékletű dolgokba. Nem a levegőt használja közvetítő közegként, hogy az aztán tovább melegítsen minket. És össze lehet kapcsolni termosztáttal is.

Nem kell engedélyeztetni, nem jön mindig a kéményseprő, vagy nem kapunk hasonló ellenőrzést – az egyszerűség tényleg minden területen meghatározó tényező ennél a dolognál. Nincsenek a szokványos nyűgök vele. Aztán olyan is van, természetesen a futesrendszerek.hu oldalon is, mint az infrás padlófűtés! Utólag is sok helyre beépíthető, és kiváló hőhatást biztosít ez is, és hatékonyan, mindig ideális hőfokot állít elő. Az úgynevezett közvetlen hőátadás miatt 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékletnél is ugyanúgy érezzük magunkat, mintha ennél magasabb lenne a szobahőmérséklet, tehát ténylegesen gazdaságos. Erről a jelenségről, meg az infratartományról valóban rengeteget írnak a weboldalon, hogy teljesen megértsük, miről szól ez az egész. Nem bírnám én most elhozni nektek ezt a tudás egyetlen bejegyzésben… De, mivel nem kell közvetítő közeg az ilyen fűtéshez, gondoljuk el, hogy az infrafűtés vákuumban is működőképes lenne!

Az infrás padlófűtéshez egy infrasugarak előállítását biztosító szőnyeget a burkolat alá kell helyezni. Mondjuk laminált padlólap alá. Ez megint csak támogatja a helytakarékosságot is, ha belegondolunk…

Kevésbé helytakarékosabb, de zseniális módszer szintén az infrapanelek alkalmazása. És előny ebben az esetben, hogy kifejezetten dekoratív, a környezetbe illeszkedő is lehet egy-egy panel, no meg modern látványt nyújtó is. A működése, lényegét tekintve nem különbözik más infrás megoldásoktól, de egyéb, a nem infrafűtés körébe tartozó fűtőtestekhez képest viszont ennek is megvannak az előnyei. Szép, és gazdaságos, biztonságos, nincs károsanyagkibocsátás – még mindig csak szippant be a spirál, aminek a végén az infrafűtés irányába való teljes elköteleződésem található. Ahogy egyre többet megtudok, egyre nagyobb a rajongásom! Az infrapanel (visszatérve a kinézetére) egy vékony, semleges felületű és kinézetű valami, amiről azt olvasom, hogy esetében a színválasztással is sokat játszhatunk. És szintúgy könnyű lehet felszerelni, persze. És átalakításkor meg áthelyezni.

Nem akadtam olyan oldalra, ami ennyire bennfentesnek, ugyanakkor mindenki számára fogyaszthatónak és felhasználóbarátnak tűnt, mint a futesrendszerek.hu. Ami az infrafűtést is illeti, pedig nem csak erre fókuszálnak. Lehet, hogy benneteket másvalami nyűgözne le. Az “infrás” technológiákon kívül tényleg még jóval több dolgot találunk náluk, mint az “infra-szekción” belül, de ez volt az igazi, forradalmi valami, ami miatt általánosságban is érdemes átolvasni szerintem, miket írnak e tárgykörben. Függetlenül attól, hogy majdan erre váltunk-e, vagy sem…

A hőszivattyú még említésre méltó mindenképp. Főleg, mert megint a jellemzői között kiemelhető az alacsony fogyasztás. Hőenergiát csoportosít át kintről bentre, a lakásunkba. Akkor is, ha odakint hideg van! Hőenergia akkor is van, higgyük el. Ezt használja ki a hőszivattyú. De azért szükség van elektromosságra, még ha nem is az áramot konvertálja hővé. Viszont a működéséhez elengedhetetlen. A kompresszor a lényeg, aminek a segítségével megtörténik a hőelvonás – pontosabban az ezért felelős gázok sűrítése, és keringetése. Nem teljesen önellátó, de mint mondtam, a környezet energiáit használja végső soron, szóval a környezetbarát szemléletet ennek a használata is támogatja.

Apropó, ha a zöld gondolat hajt minket, és ilyen szempontok alapján keressük a megoldásokat, a futesrendszerek.hu nem csak a céleszközök megismertetésében és nekünk történő ajánlásában utazik. Hanem komplex rendszerek kiépítéséről is sokat írnak, amikor mi magunk termelünk meg olyan energiát, amit később felhasználunk fűtésrendszerünk működtetésére mondjuk. Azoknak is ajánlom hát az oldalt, akik nem konkrét igénnyel érkeznek oda, csak a teljes szemléletváltás vágya hajtja őket. Itt megtanulhatunk fenntarthatóan élni, elektromosságot használva, de azt magunknak termelve, mondjuk napelemekkel. Van is erre egy külön szekciójuk, ahol csak napelemekről írnak. Amik aztán nem csak az elektromos fűtés fenntartásában segíthetnek természetesen. Közvetlen ajánlatot is lehet kérni minden ilyesmire. Napelemes rendszerre, és bármire, ami megtetszik. Az én kedvencem azonban továbbra is maradt ez: infrafűtés, egy modern, biztonságos fűtésforma az otthonod számára! Nem akarok radikális lenni, de az én szememben a gáz a méreg. Attól fogom megtisztítani a lakásunkat!