Nem vagy egyedül

Számtalan ember küzd az alkoholizmus betegségével. Az alkoholizmus egy testi, lelki és mentális betegség amely nem csak a függőre, hanem a függő környezetére, családjára is hatással lehet. Nagyon sokat tanultam erről a témáról a felepulok.hu segítségével, melyből igyekszem néhány gondolatot megosztani veletek, hiszen korábban én is másképpen képzeltem el ezt az állapotot.
Az alkoholizmusból való kigyógyulást, felépülést legelőször a probléma felismerésével és az elhatározással, tenni akarással kell elkezdeni. Nyilván óriási segítség, ha van egy olyan közösség és szakember gárda, mint a felepulok.hu esetén, de akkor is ez az első lépcső, hiszen enélkül nem tudnak segíteni a betegnek.
Lehet, hogy a függő családja és a körülötte lévők már érzékelték, hogy valami nincs rendben és a könnyen tapasztalható intő jelek miatt alkoholizmusra gyanakszanak. A betegség jele lehet, hogy a beteg bármilyen ürügyet keresve (például leviszi a szemetet vagy elviszi a kutyát sétálni) útközben megejt egy kis iszogatást is. Továbbá a gyakori emlékezetkiesések, a szokássá váló ittas vezetés, ígéretek be nem tartása, könnyű sértődékenység, bezárkózás, megbízhatatlanság, antidepresszáns szedése, és a szorongás is a függőség jelei lehetnek. A függő tulajdonképpen egy hamis éntudattal rendelkezhet, hiszen lehet, hogy mások már rájöttek a bajra, de ő csak tagadja, hogy problémája lenne az alkohollal, vagy tagadja, hogy ő bármennyivel is többet inna esetleg, mint mások. Magát az alkoholizmus betegségét is az önáltatás adja. A függő nem választja az alkoholizmust, de ha nincs időben kezelve, egyre jobban el tud fajulni és egyre komolyabb következményei lehetnek. Amennyiben a függő már felismerte a tényt, hogy igenis alkoholista és segítséget kér, az elhatározás mellett tenni akarásra, őszinteségre és nyitottságra is szükség van. Profi kezelés ide vagy oda, nagyon fontos, hogy a hozzátartozók, családtagok támaszt nyújtsanak a betegnek, motiválják őt,erőt adjanak neki és hogy biztosítsák afelől, hogy nincs egyedül. Az alkoholizmus összerombolhatja a családokat és bármilyen emberi kapcsolatokat, ezért nem lehet félvárról venni és nem lehet félni a segítségkéréstől, ha megtörténne a baj. Az alkoholizmus problémája a gyermekekre hat ki talán a legjobban, hiszen a hazugság és veszekedések kerülnek a középpontba, a gyerekek pedig megtanulják elfojtani az érzéseiket, bezárkóznak és a jövőben is nehezebbé fog válni nekik a bizalom kiépítése és az emberek felé való nyitás. A függők a lelki betegségük vagy stressz megoldását az alkoholban találják meg, ám ez nem megoldás a problémára.A stressz ilyen jellegű kezelése rengeteg veszekedéshez és konfliktushoz vezethet, amivel a függő szeretteitől is eltávolodik és egy falat épít maga köré. Úgy gondolja, hogy majd ő mindent meg old egyedül és nincs szüksége segítségre, de ez korántsem igaz.A gyógyulás folyamataként a függőknek meg kell tanulni a stressz és a lelki nehézségek kezelését és leküzdését az alkohol segítsége nélkül. A lelki és mentális felépülés mellett, nagy hangsúlyt kell fektetni a testi gyógyulásra is. Az alkoholizmus emésztőrendszeri betegségek is okozójává is válhat. Például májbetegségek alakulhatnak ki, ami zsírfelhalmozódással jár és elhízáshoz vezet. Elhízás esetén egy diétával, az étkezésre való odafigyeléssel és méregtelenítéssel egy egészségesebb életmód érdekében cselekedhetünk. Fontos azonban hogy ne terheljük túl a szervezetünket és helyezzük előtérbe a folyadékbevitelt és a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztását.

Amennyiben Te is ezzel a szenvedélybetegséggel küzdesz, vagy ismersz valakit, aki szintén hasonló helyzetben van, ne félj segítséget kérni olyan emberektől, akik szintén bejárták ezt az utat és kinyithatják előtted a felépülés ajtaját a személyes tapasztalatukon keresztül. Hívd segítségül a Felépülők oldalát, akik egy 28 napos felépülési program keretein belül a jó útra terelik a betegeket. A kezelésről szóló részletes információk az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés nevű lapon találhatóak meg. A Felépülőket egy háromtagú családból alapította, akik saját tapasztalataikkal és szakmai módszerekkel, addiktológiai konzultánsként a remény és erő segítségével egy komplex kezelést biztosítanak az örökéletű józanság érdekében. A család férfi tagjai is végigmentek az alkoholizmus függőségének rögös útján és a női tag pedig azonosulni tud a hozzátartozók által átélt tehetetlenséggel és a fájdalmas érzelmekkel. A Felépülők a betegek családtagjairól sem feledkeznek meg. Nekik hétvégi látogatást , ingyenes pszichoedukációs előadást és konzultációt nyújtanak,hogy ők is a felépülés folyamatának részesei legyenek. A programokon és konzultációkon belül megtalálható az állapotfelmérés, az egyéni és/vagy családi konzultáció, illetve a korábban említett 28 napos kezelés is. A programokra és konzultációkra folyamatosan lehet jelentkezni. A személyre szabott kezelés 3-5 fős csoportokban zajlik,de a betegeknek az egyéni konzultáció is a rendelkezésükre áll. A Felépülők csapatának stábtagjai saját élményekkel és 50 éves felépülési tapasztalattal segítik sorstársaik gyógyulását a sajátjuk mellett. A kezelés teljes ellátást biztosít a betegeknek a természet lágy ölén, emellett pedig sétára és sportolásra is van lehetőségük. A Felépülők a 28 napos kezelés elteltével sem fejezik be munkájukat, hiszen ingyenes utógondozást is nyújtanak a betegeknek a munkájuk tartósságának érdekében.

A rehabilitációs program alapja az Amerikából származó Minnesota-modell, ami egy bentlakásos terápiát foglal magába és ahol leginkább saját élmények megosztása van jelen és szintén a gyógyulás céljával rendelkező önkéntesek és fizetett munkások nyújtanak támaszt és segítséget egymás és a betegek számára. A Hazelden Betty Ford által alapított modell 1949 óta sikeres működésnek örvend Amerikában. Az Egyesült Államokban is szintén nagyrészt ezt a módszert alkalmazzák a betegség kezelésére. A módszert Magyarországon az 1990-es évek óta alkalmazzák és egyre inkább elterjedt hazánkban is és a hatékonysága is bebizonyosodott. A Minnesota-modell 12 lépéses önsegítő csoportokban jön létre. Felvilágosító előadások és tanácsadás segítségével a betegek jobban megismerhetik a betegséget, illetve a saját útjukat is átértékelhetik és egy másik szögből láthatják. A csoportterápia hatékony módszerével a betegek egymásnak is erőt adva és támaszt nyújtva együtt haladnak előre a gyógyulás útján,illetve saját élettörténetüket is megoszthatják egymással. A kezelés célja a problémának a felismerése és a segítség elfogadása. Továbbá a kezelés szeretné megmutatni, hogy mit kell változtatni a gondolkodásban, az életvitelben, amellyel a beteg örökre leküzdheti a káros szenvedélyét. A kezelés eredményeként a beteg a lelki öntudatára ébred, felismeri a körülötte levő felelősséget és elfogadja a sorstársi kapcsolatokat. A Minnesota-modell már az 1950-es években is fontos alapelveket fogalmazott meg: Az alkoholizmus egy létező betegség és teljes mértékben elsődleges állapotként kell kezelni. Az alkoholizmusra az önkéntelen fogyatékosságként lehet tekinteni és ez alapján kezelni is. A függőség hatékony kezelésének érdekében a fizikális, mentális és spirituális területeket is előtérbe kell helyezni.