Nemcsak magunknak, de Földünknek is szüksége van méregtelenítésre

Napjainkban rendkívül sok az embereket érő káros környezeti hatás. Elektroszmog, egészségtelen ételek, stressz, mozgásszegény életmód: nem csoda, ha olykor túl sok méreganyag halmozódik fel szervezetünkben. Ezektől nem árt időről-időre megszabadulni. Én minden évben tavasszal és ősszel megcsinálok egy kúrát, amitől valóban jobban érzem magam. Igenám, de felvetődik az a kérdés, hogy hétköznapi emberként hogyan tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy élőhelyünket, a föld bolygót is kicsit mentesíthessük a megannyi megterheléstől, mely a környezetszennyezés során éri.

Hulladék újrahasznosítás, spórolás a vízzel, megújuló energiaforrások felhasználása: ezek mind olyan lehetőségek melyekkel óvni tudjuk környezetünket és tehermentesíteni Földünket sok kicsi sokra megy alapon. A már említett megújuló energiaforrások felhasználása egyre inkább elérhető a hétköznapi emberek háztartásában is. Ennek egyik legelterjedtebb formája a napelemek használata, mely segítségével elektromos áramot állíthatunk elő. A rendszerek úgy vannak megtervezve, hogy háztartásunk működéséhez szükséges energia biztosan kitermelődjön, a felesleget pedig vissza tudjuk tölteni az áramszolgáltatónak, amennyiben ezt a lehetőséget választjuk. A napelemrendszer.info oldalon minden szükséges információt megtalálhatunk a témáról.

Engem is elsősorban az ilyen napelemes rendszerek ára érdekelt, de kis tájékozódás után rájöttem, hogy egyéni árszabással dolgoznak. Ez teljesen világos okból történik, hiszen nincs két egyforma vevői igény és nincs két egyforma villamosenergia-fogyasztású és adottságú családi ház.

A napelemeknek alapvetően három fajtája létezik, vannak a monokristályos, a polikristályos és a vékonyréteg típusúak.  Rögzítésük kétféle módon történhet. Léteznek fixen rögzített, illetve napkövető rendszerek is.  Családi házak, termelőépületek, vagy mezőgazdasági épületek esetében általában a fixen rögzített elemek alkalmazandóak.

A napkövető technológiánál a napelem saját maga áll olyan szögbe, ahol a napsugarak beesése megfelelő fokú. azonban, ennél a típusnál nagyobb esély van magának az elemnek a sérülésére, valamint a beruházás is sokkal költségesebb.

A napelem egyenáramot termel, a háztartások pedig váltakozóáramot használnak. ahhoz, hogy a napelemek által megtermelt energia a háztartások számára is felhasználható legyen, úgynevezett invertert alkalmaznak.  Ez a berendezés az egyenáramot váltóárammá alakítja és lehetővé teszi az áram hálózatba való betermelését is.

Az áramszolgáltató egy úgynevezett ad-vesz fogyasztásmérőt helyez el a rendszerben, melynek segítségével nyomon lehet követni a hálózatba visszatermelt, illetve az onnan vételezett villamosenergia mennyiségét. Az elszámolásra évente kerül sor.

A napelemrendszer.info egy profi weboldal. Lépésenként vezeti végig az érdeklődőt egy folyamaton, amely a rendszer tervezésétől, a típusok ismertetésén keresztül a telepítésen át egészen a megtérülésig tart. Kitérnek természetesen az egyes rendszerek előnyeire és hátrányaira is és arra is, hogy mennyi minden befolyásolhatja egy adott típus telepítését.

Ez nagyban függ a leendő ügyfél egyéni elképzeléseitől, a házának adottságaitól és természetesen a háztartás éves villamosenergia felhasználásától is. Ezeket mind össze kell hangolni egy egyedi árajánlat elkészítésekor. Ezért is van az, hogy a napelemes rendszerek ára egyedi felmérés alapján kerül meghatározásra.

Ha szeretnénk mi is ezt az egyébként díjmentes árajánlatot megcsináltatni, nem kell mást tennünk, mint kitölteni a honlapon található ajánlatkérő űrlapot.  Meg kell adnunk háztartásunk havi villamos-energia fogyasztását, azt, hogy a beruházást melyik megyében tervezzük, valamint nevünket, telefonszámunkat és e-mail címünket.

A befutott ajánlatkérésünket követően a napelemrendszer.info munkatásra rövidesen jelentkezni fog, hogy egyeztesse a megfelelő időpontot a helyszíni felmérés elvégzéséhez.  Velünk is így történt. A kiszállást követő néhány napon belül megszületettek a tervek és az árajánlat is.

Az új napelemrendszer telepítése pedig néhány héten belül lezajlott, és végre villanyszámlát sem hozott a postás.